5 грудня 2015 р.

Зелені стандарти

Грем Холт здійснює огляд поточних напрямків розвитку вимог та практик у звітності про стійкий розвиток

Суб'єкти вкладають більше часу і ресурсів у питання, пов'язані зі стійким розвитком. Ключовою частиною глобального прогресу у напрямку стійкого розвитку є необхідність здійснювати облік та звітувати стосовно реалізації та застосування практик стійкого розвитку суб'єктів.


Так склалося, що цілі стійкого розвитку визначаються як економічний розвиток, соціальний розвиток та охорона навколишнього середовища. Стійкий розвиток включає в себе врівноваження зусиль на місцевому та міжнародному рівні, спрямованих на задоволення основних потреб людини, при цьому не руйнуючи або не погіршуючи навколишнє середовище.

Незважаючи на зростання популярності використання цього терміну, можливість того, що суспільство доможеться стійкого розвитку у захисті навколишнього середовища, була і продовжує бути сумнівною. Мета цієї статті полягає у визначенні змін у вимогах та практиках стійкого розвитку.

Інформація з процесу звітності у сфері стійкого розвитку в даний час використовується різними групами зацікавлених сторін, які знаходять у ній більше цінності завдяки даним звітності про стійкий розвиток. Рішення, які приймаються підприємствами та урядами, рідко коли ґрунтуються на суто фінансовій інформації. Радше, вони базуються на оцінці ризиків і можливостей, разом із використанням інформації стосовно широкого кола поточних та майбутніх питань.

Більше прозорості

Процес, що забезпечує звітність у сфері стійкого розвитку, дає можливість організаціям враховувати свій вплив на аспекти стійкого розвитку, і надає певний ступінь прозорості стосовно ризиків та можливостей, з якими вони стикаються. Підвищення прозорості може призвести до поліпшень у процесі прийняття рішень. У даний час збільшився попит на інформацію щодо стійкого розвитку, про що свідчить поява нових ініціатив, пов’язаних зі звітністю.

Прикладом таких ініціатив є Глобальний договір ООН (ГД ООН). Це добровільна ініціатива, заснована на зобов'язаннях генеральних директорів щодо впровадження універсальних принципів стійкого розвитку та вживання заходів для підтримки цілей ООН. На момент написання статті, більш ніж 8000 компаній і, в цілому, більш ніж 13000 юридичних осіб підписалися під цією ініціативою. ВР, наприклад, повідомляє, відповідно до принципів ГД ООН, дані стосовно прав людини, праці, навколишнього середовища та боротьби з корупцією. Ці принципи зосереджені на відповідальній роботі згідно з універсальними принципами та на вжитті заходів, які підтримують суспільство навколо них.

ГД ООН прагне до того, щоб стійкий розвиток був запроваджений у саму корпоративну ДНК і щоб компанії показували прихильність до нього на найвищому рівні, щорічно звітували про свою діяльність та брали участь в діяльності на місцевому рівні, де вони мають присутність.

Глобальна ініціатива зі звітності (GRI) - це міжнародна некомерційна організація, яка розробляє Принципи звітності зі стійкого розвитку, в даний час уже в четвертому поколінні.

Система звітності про стійкий розвиток GRI забезпечує керівництво для організацій, щоб вони добровільно повідомляли про свою екологічну, соціальну та управлінську (ESG) продуктивність.

На підтримку тих, хто готує корпоративні звіти про стійкий розвиток GRI пропонує принципи звітності, стандартне розкриття інформації та посібник із впровадження. Його принципи розроблені на основі діалогу з зацікавленими сторонами по всьому світу, в тому числі з представниками бізнесу, громадянського суспільства, фінансових ринків, трудового сектора та уряду.

GRI відстоювала звітність про стійкий розвиток протягом багатьох років і тепер гарантує найбільш широко використовувані у світі стандарти зі звітності у сфері стійкого розвитку та розкриття інформації. З найбільших 250 світових корпорацій зараз 93% повідомляють про результати своєї діяльності в галузі сталого розвитку та 82% з них використовують стандарти GRI у своїй звітності. GRI побудована за принципом залучення багатьох зацікавлених сторін, що забезпечує участь і досвід різних зацікавлених сторін у розвитку своїх стандартів.

Двадцять сім країн використовують GRI у своїй політиці стійкого розвитку і, крім того, GRI вже давно співпрацює з більш ніж 20-ма міжнародними організаціями, такими, як ГД ООН, Організація економічного співробітництва та розвитку та Робоча група ООН з питань бізнесу та прав людини.

Увагу GRI завжди було привернуто до процесу звітності та цінності інформації, яка є результатом такого процесу. GRI опублікувала документ першого аналізу, отриманий в ході реалізації проекту «Звітність 2025», який був призначений для сприяння проведенню міжнародної дискусії про цілі звітності зі стійкого розвитку та розкриття інформації напередодні 2025 року. В рамках проекту лідери з різних галузей були опитані щодо різних тем, починаючи від технології передачі даних до сценаріїв розвитку суспільства та бізнесу. Отримані висновки, які були не надто несподіваними, включають в себе той факт, що тягар відповідальності компаній буде більшим, ніж будь-коли раніше, що відповідальні за прийняття рішень особи у компаніях звертатимуть все більше уваги на питання стійкого розвитку і що ці відповідальні особи будуть керуватися етичними цінностями, діловою репутацією та принципами управління ризиками.

Встановлення стандартів
В усьому світі відбуваються події у сфері стійкого розвитку. Рада стандартів бухгалтерського обліку у сфері стійкого розвитку США (SASB) випустила попередні стандарти для різних галузей промисловості. Серія з восьми стандартів, пов'язаних з промисловістю, спрямована на суттєві питання стійкого розвитку, які вже повинні розкривати корпорації у своїй формі 10-K або 20-F, що подаються до Комісії США з цінних паперів і бірж. Сінгапурська фондова біржа складає остаточні плани переведення звітності зі стійкого розвитку в розряд обов'язкових вимог. У даний час проходить однорічне дослідження з метою визначити, які керівні принципи повинні бути прийняті для таких звітів, щоб вони розкривали економічні, екологічні та соціальні наслідки діяльності компанії. Тайванська фондова біржа недавно оголосила, що зазначені зареєстровані на біржі компанії будуть змушені дотримуватися обов'язкових стандартів звітності CSR у відповідності до керівних принципів GRI G4. У 2014 році Агентство фінансових послуг Японії опублікувало перший проект кодексу відповідального керування, який називається «Принципи для відповідальних інституційних інвесторів». Кодекс існує на добровільній основі за принципом «дотримуйся або пояснюй»; він спрямований на заохочення довгострокової стійкої у прибутковості, виходячи з семи принципів, розроблених для інвесторів стосовно їхніх обов'язків у керуванні.

Крім того, в 2014 році Європейський парламент прийняв пропозицію вимагати обов'язкового розкриття нефінансової та іншої різноманітної інформації в деяких великих компаній і груп за принципом «дотримуйся або пояснюй». Компанії повинні розкривати інформацію про політику, ризики і результати стосовно питань екології, соціальних аспектів та аспектів зайнятості, поваги до прав людини, боротьби з корупцією та хабарництвом та дотримання принципу різноманітності у складі ради директорів.

Нарешті, у Великій Британії Закон про державні послуги (соціальну цінність) 2012 року покладає на державні органи обов'язок враховувати соціальне, економічне та екологічний добробут зацікавлених сторін перед проведенням закупівель. Слідом за цим у серпні 2013 року було прийнято нові правила стратегічного звіту та звіту директорів. Правила призвели з внесення поправок до існуючих вимог щодо прав компаній, і вони набрали чинності 1-го жовтня 2013 року.

Основною зміною було введення вимог для певних суб'єктів - готувати стратегічний звіт в рамках щорічного звіту. Стратегічний звіт покликаний замінити існуючий розділ "Огляд бізнесу" у річному звіті; він вимагає від компаній надавати повну картину їхньої діяльності, у тому числі зазначаючи соціальні наслідки і ставлячи під сумнів те, що є істотним в бухгалтерській звітності.
Компанії, зареєстровані на фондовій біржі у Великій Британії, також повинні долучати конкретну інформацію про стратегію компанії, її бізнес-модель, дотримання нею прав людини і гендерної різноманітності у свій стратегічний звіт, на додаток до інформації про викиди парникових газів, яка вказується у звіті директорів.

Інтегрований підхід
Іншим аспектом є принципи Міжнародної ради з інтегрованої звітності (IIRC). Це є основні принципи, націлені на заохочення того, щоб компанії краще пояснювали і розкривали інформацію про те, як вони створюють цінність. Принципи зосереджені на шістьох комплексах ресурсів та відносин (капіталах): фінансові; виробничі; інтелектуальні; людські; соціальні та договірні; природні. Ці принципи визначають звіт про інтегровану звітність як коротке резюме про те, як стратегія, управління, ефективність і перспективи організації, в контексті зовнішніх обставин, приводять до створення вартості в короткостроковій, середньостроковій і довгостроковій перспективі.

Принципи забезпечують концептуальну основу для роздумів про те, яким чином компанії створюють цінність і визначають ризики, з якими вони стикаються не тільки в короткостроковій, а і у середньостроковій і довгостроковій перспективі, і про те, як вони формулюють свою стратегію та бізнес-модель для довгострокового створення стійкої цінності.
Тим не менш, незважаючи на переваги та апетит інвесторів, багато компаній зайняли стосовно інтегрованої звітності позицію вичікування.

Рада зі стандартів розкриття інформації стосовно клімату (CDSB) є міжнародним консорціумом, який включає в себе ділові НУО та НУО, що займаються питаннями екології. Рада намагається пропагувати та уніфікувати глобальну модель корпоративної звітності, яка б допомогла урівноважити природний капітал з фінансовим капіталом, і вона розробила основу для звітності стосовно екологічної інформації.

CDSB і IIRC підписали спільну заяву про співпрацю. Обидві організації вважають, що зміна клімату і захист природного капіталу є основними питаннями для бізнесу і що відповідне розкриття інформації по цих двох питаннях може надати цінну інформацію у корпоративній діяльності в рамках основної звітності організації.

Крім того, IIRC створив ініціативу «Діалог з корпоративної звітності» (CRD), яка об'єднує організації, що мають суттєвий вплив на міжнародній арені в галузі корпоративної звітності. «Діалог» опублікував «карту» галузі, яка дозволяє порівняти принципи, стандарти і відповідні вимоги. Учасниками є CDSB, Рада США зі стандартів фінансового обліку, GRI, Міжнародна рада зі стандартів бухгалтерського обліку, IIRC, Міжнародна рада бухгалтерського обліку державного сектора, Міжнародна організація зі стандартизації і SASB.

Учасники мають намір працювати разом, щоб реагувати на виклики ринку з метою щільнішого зближення та зниження навантаження в корпоративній звітності шляхом просування активної взаємодії між ключовими організаціями.

Нарешті, Комітет з міжнародних стандартів аудиту та підтвердження достовірності інформації випустив переглянуті Міжнародні стандарти аудиту, щоб допомогти у розкритті інформації в перевірках фінансової звітності, разом з публікацією щодо забезпечення інтегрованої звітності, що повинна допомогти у таких питаннях як визначення характеру підтвердження достовірності та сприяння різних механізмів зростанню надійності і довіри.

У світі не існує узгоджених стандартів екологічної звітності. Є багато ініціатив, і суб’єкти можуть дотримуватися цілої низки «стандартів». Здається, це нагадує той стан, в якому Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку були опинилися багато років тому. ■


Грем Холт є директором з професійного навчання на факультеті бухгалтерського обліку, фінансів та економіки у Manchester Metropolitan Business School


Джерело: 10/2015 Accounting and Business

Немає коментарів:

Дописати коментар